A Kapitány Tollából – március

20 Már by perehazy

A Kapitány Tollából – március

Leányfalui Vadkacsa Egyesület hírei:
Klasszikus formában adjuk közre híreinket. Igen, adjuk mert ezt most ketten írtuk meg. Két Pereházy. Vita nem volt csak végtelen egyeztetés.

Lesz benne múlt-jelen-jövő.
Múltidézéssel kezdünk. Március idusa mindig szeszélyes az elmúlt években. A meteorológiai előrejelzés kedvünket szeghette volna evezésünknek, de rutinos kenusokként nem féltünk a kihívástól és reggel 5 kenunyi ember nézett össze egymással, és hallgatták meg a túravezető intelmeit, elképzelését a Nagymarosi szakasz kapcsán. Ha valaki ezt nem vette volna komolyan, a megjelenő vízirendészetre és intelmeire biztosan odafigyelt. Érdemes megjegyezni, hogy Dömösről a visegrádi vár alá megérkezni kenuval valóban felejthetetlen élmény de a szakasz sokszor trükkös és nagy odafigyelést igényel. Nem volt ez másképpen most sem, az erős északi-északnyugati szél megnehezítette a dolgunkat de mi lejutottunk Visegrádra, ahol is a kenukat kis időre elhagyva felsétáltunk, Görgey Artúr, volt 1848-49 es tábornok, házához és Kis Pepe tartott érdekes történetekkel kiegészített rögtönzött történelem órát. Izgalmas volt megtudni, hogy március 15-i forradalmunk során mit reggeliztek a Pilvaxban Petőfiék, hogy lehetséges ebédszünetet tartani a forradalomba, hogy az akkor szakadó eső mennyire segítette a forradalom sikerét és megismerhettük Görgey Artúrt is közelebbről. Folytattuk utunkat Leányfalu felé és itt megköszönjük a vízirendészet korrekt hozzáállását a naphoz, hiszen utunkat egészen Dömöstől Dunabogdányig kisérték. Ott a szél kicsit alább hagyott és megebédeltünk majd egyórás pihenőnket követően újra vízen voltunk és hazaeveztünk sikeresen.


Jelentjük, hogy a Csónakházunk új épületének felhúzása elől az utolsó akadály is elhárult és idén megépül és beköltözhetünk. Mostanában ezt tette ki mindennapjaink nagy részét és hogy folytassuk a szezonra való felkészülést, rendrakást. Készen állunk és már nagyon várjuk az igazi jó idő beköszöntét, az iskolások, cégek megérkezését hozzánk.


Az időjárás lassan tavaszira fordul.
Mark Twain mondta:
“hogy az időjárással senki sincs megelégedve, jó lenne ha valaki valamit tenne érte!”
A Duna vízállása elérte Budapestnél az öt métert, ötven centimétert ha meghaladta volna az az első árvízi fokot jelentette volna.
Jó hogy nagy a víz, hiszen ez sokat segíthet ahhoz, hogy idén ne legyen árvíz.
A Dunához közelben lakók, figyeljétek az előrejelzést, mert sokat segít és van idő egy-két nap amire ideérhet a víz.
Nagybajcs(470 cm), az Nagymarosnál már (550 cm) az Budapestnél(650 cm) a rakpartot (620 cm) zárják le.
Leányfalun a budapesti 640 cm a kritikus vízszint, mikor a víz elárasztja a kerékpár út nagy részét a parkolókat és a vízitelepet.
De bízzunk istenben és nem lesz baj!

Az Eventus Egyesület, két napot töltött csónakházunkban és a környéken.
Huszonöt fő diák tanulja a vízenjárás tudományát egy vízitúra keretében.
Dömös és Leányfalu a Duna egyik legszebb részén csatangolunk.

Pályázatainkról, sikeresen nyertünk és ennek eredményeképp a felszerelésünket tudjuk fejleszteni.
Három tengeri kajakot, evezőket, mentőmellényeket tudunk vásárolni ebből az összegből.
Uszódról érkeznek meg a hasonló egyesület vezetői és gyermekek telepünkre március utolsó hétvégéjén.
Március 30-án, 10.00 órakor kezdődik a II. Vízi Konferencia a Faluházban.

Áprilisi előzetes:
Telepen rendrakás egész hónapban.
Április 12.13.14. Rába túra.
Április 19.20.21. Gemenc
Április 21.22. Húsvét Locsoló túra

Május 1.Vadkacsa Majális!
Minden kedves leányfalusi társaság jelentkezését várjuk, úgy mint a régi szép időkben, hogy minálunk töltsék el ezt a szép napot.
Az egyesület ingyen mindenkinek táborozást, hajókat, kenukat, kajakokat biztosít.
Főzéshez bográcsokat, állványokat, sütéshez tárcsákat adunk de a nagyfokú érdeklődésre valótekintettel kérjük írjatok a pepe@vadkacsa.hu emailre, hogy hány fővel érkeznétek és hány darab bográcsra van szükségetek.
Jövőre nézvést elmondható, hogy a táboraink programja lassan kialakul. Lesznek idén is a siker táborok: Laja bá kézműves tábora, Indián tábor, Kincskereső tábor. Ez utóbbiról most derült ki, hogy Szabi bá, Geri bá, Bara néni a csodaszép Körös-folyót nézték ki a csapatnak. Szervezés alatt egy Kalandtábor és jó hír tán, hogy más egyesületek is szeretnének Leányfalun tábort tartani és folyik az egyeztetés velük. Számot adunk még április végi kiemelt programunkról, amikor is kis csapatunk felkerekedik, hogy hagyományosan részt vegyen a Rába-folyó takarításon. Az ország rengeteg pontjáról érkeznek vízitúra szerető társak és a helyiekkel közösen tisztítjuk a folyót és környékét. Az itthon maradó csapattársaink és versenyszakosztályunk tagjai a vízitelep dunaparti részét nézik át.
Köszönet nyilvánítás.
A Vadkacsa Egyesület köszönetét fejezi ki a Nagymarosi Vízirendészet rendőreinek példás emberséges magatartásukért, amit a március 15-i vízitúránk keretében tettek.
Meglátogatták az éppen induló csapatot, a felszerelést ellenőrizték, felhívták a figyelmet a szokatlanul nagy szélre és hajóforgalomra.
Ezek után -bár nem kötelességük- de a túrát elkísértek a Szentendrei Duna-ágig.
Köszönjük.

Köszönet illeti Csörgő Józsefet is aki telepünknek adott egy bojlert (Szetya már szereli) és a gyerekeknek egy boksz zsákot egypár kesztyűvel, hogy ezen és ne egymáson gyakoroljanak.

Valamit csiripelnek a madarak, és ezt lehet szó szerint venni, de hogy mit is készít el a mi Imi mesterünk csak a következő bejelentkezésünkkor áruljuk el.


Érdemes idén is Vadkacsásnak lenni!

Jó szelet és jó vizet! Üdv Néktek és a Dunának!

Pepe kapitány és Pereházy Gergely szakmai elnök

www.vadkacsa.hu , +36302027896 , perehazy@gmail.com

Byperehazy

Gyermekkorom óta járom a folyókat és tanulok, tanítok. Csapatépítő programokat bonyolítok le szárazföldön és vízen. Hiszek a csapatomban és hogy amilyen értékeket átadunk közvetítünk az adott egyén, cég, csapat, iskola többet tud meg magáról és az őt, őket körülvevő természetről, emberekről. web: www.kenutura.com tel.:+36302027896 email: perehazy@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük